Aktuální informace

Nesnězená koprovka a další zbytky se promění v hnojivo

 

Technické služby města Chomutova začaly svážet gastroodpad ze školních jídelen. Zbytky jídel jsou dále zpracovávány v bioplynové stanici. “Využívají se jako vstupní surovina pro výrobu hnojiva nebo energie. Technické služby tímto od začátku září rozšířily svou nabídku služeb,” uvedl náměstek primátora Martin Klouda.

 

 Zbytky koprových omáček, ryb, polévek a všeho, co chomutovští školáci nesnědli, kuchařky skladují ve stodvacetilitrových nádobách se speciálním těsnícím uzávěrem. „Ten brání uniku zápachu. My je pak každý pátek odvezeme do bioplynové stanice v Málkově. Průměrně obsahuje jedna nádoba třicet kilogramů zbytků jídel,” řekl vedoucí provozovny Hospodaření s odpady Marek Pohl. Kuchyním se zároveň vrací čistá nádoba. 

 

Gastroodpad se nově totiž musí svážet, v platnost vstoupil zákaz tento druh odpadu drtit a vypouštět jej do veřejné kanalizace. Nesmí se ani ukládat na skládky.

 

 Ke svozu používají Technické služby nákladní vozidlo typu Daewoo Avia s hydraulickým zdvižným čelem. Po každém vyvezení jsou kontejnery vypláchnuty a vydezinfikovány, poté se mohou opět použít.